Přihlaste se k odběru Newslettru, bez registrace. Ať Vám neuniknou novinky či slevy!

Film o budoucnosti lesů

Film o budoucnosti lesů

Zajímáme se o naši přírodu a jak ji můžeme pomoci a odlehčit. Proto jsme hrdí, že jsme mohly poskytnout naše produkty a být součástí dokumentu o lesnictví. Neberte křehký ekosystém přírody jako samozřejmost. I vy můžete přispět svou kapkou do moře, a to i malou změnou.

Fakulta lesnická dřevařská ČZU v Praze spolu s Českou televizí a dalšími partnery natočila dokument věnovaný budoucnosti českých lesů. Přední vědci v něm hovoří o tom, jaké výzvy čekají současné české lesy, a popisují technologie, které jim mohou pomoci na cestě za znovunabytím své vitality. Premiéru filmu, jemuž svůj hlas propůjčil herec Aleš Háma, odvysílala Česká televize 21. března na ČT2. Vy se na něj můžete na podívat na YouTube zde: https://www.youtube.com/watch?v=B08e8PVFINM a konkrétně naše produkty tam najdete v 47:53.

Dokument se dotýká důležitých témat jako je kůrovec, nedostatek vody či dřevo jako surovina budoucnosti.

Stav současných českých lesů významně ovlivňuje klimatická změna. V posledních letech pak jeho vitalitu oslabila zejména kůrovcová kalamita. Navíc podle prognóz se situace pravděpodobně bude v nejbližších letech opakovat.

Druhou stěžejní výzvou současnosti i budoucnosti jsou sucha a nedostatek vody. Jednou z možných cest by mohl být tzv. hydrogel. Látka, která dokáže intenzivně nasávat vodu.

Dřevo je naše nejdůležitější obnovitelná surovina. Kvůli opětovnému zalesňování a recyklovatelnosti dřeva o něm mluvíme jako o surovině budoucnosti. Těžba dřeva v hospodářských lesích nezpůsobuje v krajině nezvratné změny, jako třeba těžba nerostných surovin. Co vytěžíme, zalesníme a zajistíme tak nepřetržitost existence lesa a plnění všech jeho funkcí.

Celý článek si můžete přečíst zde: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/ceska-televize-dnes-uvede-film-lesy-budoucnosti-natoceny-ve-.html

 

Zdroj: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/ceska-televize-dnes-uvede-film-lesy-budoucnosti-natoceny-ve-.html