Přihlaste se k odběru Newslettru, bez registrace. Ať Vám neuniknou novinky či slevy!

Co je to udržitelnost?

Udržitelnost

Udržitelnost je velké téma posledních let. Tento trend mění každé odvětví, a to především obchod, ale i dopravu či development. Chceme méně škodlivých látek v ovzduší, neničit lesy a přírodu či bydlet v domě, který je energeticky samostatný. Lidé slyší na udržitelnost, protože se chtějí podílet na celkovém zlepšení životního prostředí. A i díky tomu vzniká čím dál více lokálních značek s udržitelnou módou či doplňky. A za sebe musím říct, že vyrábějí opravdu krásné věci. Naše značka vyrábí produkty z pratelného papíru, který je vyráběn z přírodních vláken celulózy, která vzniká z odpadového dřeva, takže je celý výrobní proces šetrný k přírodě.

1_19871_18341_2352-8

Jaké výrobky jsou udržitelné? Většinou to jsou výrobky, které nám vydrží opravdu dlouhou dobu, tedy doba spotřeby daného produktu je dlouhá. Tady až tolik nezáleží, z jakého je to materiálu, ale co to vydrží. Krásně je to popsáno v článku od Minimumwaste. Každý produkt má několik stádií života: Resources - materials - production - use - disposal (tedy zdroje - materiály - výroba - používání - vyhození).  Metoda LCA pak hodnotí dopady výrobků na životní prostředí v jednotlivých stádiích cyklu. V rámci zkoumání vlivů věcí na životní prostředí v každé fázi jejich životního cyklu je dobré zaměřit se na to, v jaké části cyklu mají tento dopad největší. Chodíte na nákup s vlastní taškou nebo využíváte papírovou či plastovou tašku, kterou zakoupíte u pokladny? A jak dlouho tašku poté využíváte? Zkuste se nad tím zamyslet.

Musím také zmínit, že žijeme v materiálním a spotřebitelském světě. Máme nadbytek, a to především v módním průmyslu. Nebudu vám lhát, také ráda nakupuji. Ale již několik let na sobě pracuji. Nakupuji vědomě a snažím se podpořit lokální výrobce. Také mám kousky i z velkých módních řetězců. A víte co? Mám je třeba už 10 let a stále je nosím.

Chceme-li něco změnit, měli bychom začít nejprve u sebe. Myslíte si, že nemá cenu něco měnit, když to nebudou dělat všichni? Opak je pravdou. Toto by si mohl pomyslet každý a opravdu by se nikdy nic nezměnilo. A jak se říká i jedna kapka v moři dokáže zapříčinit změnu. Nemusíte být minimalista, abyste snížili negativní dopady na přírodu. Udržitelnost je také o našich rozhodnutí.

Udělejte velký úklid

Teď nemyslím, že doma nemáte čisto. Ale určitě máte věci, které již nevyužíváte a jsou stále v dobrém stavu a použitelné. Tak proč jim nevdechnout druhý život. Věci můžeme někomu darovat či prodat za menší obnos. Toto se také řadí do udržitelnosti.

Kdybych zabrousila do náboženských a filozofických vod, tak například budhismus či hinduismus přímo zmiňuje, že bychom neměli lpět na věcech, protože nic netrvá věčně ani náš život na této zemi. Zkuste nakupovat méně a více si važte věcí, které už máte. Je také dobré si kupovat kvalitní a nadčasové kousky. Můžete se obrátit i na stylistu nebo třeba sledovat Instagramové profily, kde se dozvíte rady zadarmo. Způsobů, jak udělat malé kroky k lepšímu je mnoho. Tady máte vypsaných pár tipů ode mě.

 

TIPY:

Choďte na nákup s vlastní taškou.

Kupujte kvalitní věci.

Kupujte to, co potřebujete.

Kupujte tolik, abyste to stihli sníst.

Neplýtvejte vodou.

Zamyslete se, než si něco koupíte.

Darujte věci, které již nevyužíváte.

 

Obecně řečeno. Nakupujte vědomě! Ať už se to týká módy, kosmetiky, elektroniky či potravin. :)

IMG-20220329-WA0001

Váš tým Design Ali

www.design-ali.cz

 

 

Resource: https://www.minimumwaste.eu/post/co-znamena-udrzitelnost-a-ekologicke